Kp bok och DVD p Books-on-DemandLadda hem bokens manus i pdf 380 KB
Bok & DVD
Sluta skolan!
En lärares tankar och råd till unga föräldrar
av
Lennart Mogren
John Taylor Gatto

är känd i USA och okänd i Sverige. I början av 90-talet blev han utnämnd till Teacher of the Year i New York City och i New York State. Hans tacktal blev så uppskattat att han fortsatte uttrycka sin skepsis till dagens skolsystem i en rad böcker.

Mera om Gatto kan du läsa på dessa länkar:
>
John T Gatto and the Odysseus Group
>
Against School

Intervju

Vi träffade John hos hans vän och f d elev Roland Legiardi-Laura i den senares lägenhet på Lower East Side på Manhattan. John talade oavbrutet i två timmar och det är ett klipp av dessa timmar som finns på DVD-skivan.

John har mycket att dela med sig av. Grunddragen i hans tankar är bland annat detta:

Skolan är en vanebildningsmaskin
John T Gatto fokuserar på samhällsteoretiker som verkade i samklang med finans- och industrimagnater från mitten av 1800-talet och framåt. De ansåg att en fortsatt utveckling av en kompetent och frisinnad befolkning till varje pris måste stoppas.
Makten skulle i stället vara koncentrerad till ett utvalt fåtal för att skapa en perfekt stat, Utopia. Resten av befolkningen måste inaktiveras och nöja sig med materiell välfärd skapad av massproduktion och masskonsumtion i kontrollerade former. Det främsta verktyget för att åstadkomma detta skulle vara den obligatoriska skolan.