Bok & DVD
Sluta skolan!
En lärares tankar och råd till unga föräldrar
av
Lennart Mogren
Inlägg av läsare

Tack för en bra bok och nätsida. Det behövs människor som vågar säga ifrån och lyfta fram sunt förnuft. Du är en sådan - fortsätt!
Mvh Ann&Henrik.

Hej
Jag vill bara skriva och tack för en bra bok, en viktig och nödvändig bok! Jag fick låna boken av en god vän i Linköping och sträckläste den på tåget hem till Bollnäs.
Det blev en känslomässig resa som gav mej svar på tankar som funnnits hos mej sen jag själv var utsatt för systemet. Jag är född 1961 och kanske är den första generationen av tjejer som fick uttrycka sin vilja i skolan. Men alla i skolsystemet var inte redo för det då och är det knappast än.
Mina två pojkar, 18 - 21 år gamla vittnar om en skola som stått mer eller mindre still i en herrans massa år. Nu förstår jag varför. Det finns helt enkelt inte utrymme för förändring, det var aldrig dess mening.
De små barnen måste bli dom att hoppas på, men då måste vi våga släppa in fritänkare på förskolorna. Och hjälp, hur ska det gå till?
Jag har ett rätt långt förflutet i särskolan ca 20 år både som lärare och som rektor. Jag förstår mer när jag läst din bok att jag inte jobbar kvar.
Jag hade upptäckt vad det hela egentligen gick ut på. Jag har en klump imagen när jag skriver detta till dej, men så känns det.
Det är ingen skillnad vilken skolform vi talar om, tyvärr kanske det är ännu värre just där.

Idag jobbar jag på IHT Institutet för Human Teknologi i Bollnäs, en ideell förening som arbetar med projekt där man försöker se tillvaron ur ett användvärt perspektiv, produkter och tjänster skall inte bara vara användbara utan också användvärda.
En oerhört stimulerande och människovänlig arbetsplats.
Jag har fått tillbaka tron på mej själv och människorna.
Jag har lånat boken vidare till kloka medarbetare med rötter i skolan, vill att fler ska läsa, det känns viktigt.
Tack
Sigrid

Sträckläste boken och gjorde glada utrop vid varje ny sida! (min kursivering)

Du har satt ord på det jag har anat, men inte kunnat urskilja.
Nu ser jag fram mot en intressant vårtermin (jag läser min sjätte termin på lärarprogrammet)...

Din bok borde vara obligatorisk läsning för alla lärarstudenter!
Janne

Recension av Bibliotekstjänst

Lennart Mogren, född 1939, har mångårig erfarenhet av skola och dithörande problematik och möjligheter. Han driver tesen att västvärldens skola är skadlig för våra barn och att den därför bör upplösas.

Resonemangen är odogmatiska och personligt hållna med minnesbilder och reflektioner från skolvärlden. Någon enkel lösning på den som Mogren menar är skolans kris tillhandahåller han inte, men han rapporterar bl.a. från olika försök med s.k. hemskolor som gjorts i både Sverige och USA. Vad som skall komma efter skolans upplösning kan man enligt författaren bara ana.

Innehållet är intressant och tankeväckande och jag vill mena att varje seriös skola borde aktivt inta en ståndpunkt till tankarna.
(min kursivering)

Tyvärr går det att sätta frågetecken för en hel del av hans tvärsäkra påståenden och stundtals blir resonemangen både ytliga och alltför förenklade. Detta till trots finns viss substans i det som författaren säger och kritiserar.

En dvd-skiva med fyra dokumentärer/intervjuer finns i en ficka på bakre omslagspärmen.

Michael Economou
www.btj.com

Kp bok och DVD p Books-on-DemandLadda hem bokens manus i pdf 380 KB
Kvarnis